"> استاد شیرازی - صنایع دستی آبان

زندگی استاد جواد رستم شیرازی

استاد جواد رستم شیرازیجواد رستم شیرازی در سال ۱۲۹۸ در «محله نو» اصفهان به دنیا آمد. در پنج‌سالگی از پدربزرگش قلم دان نقاشی شده‌ای را به مناسب هدیه نوروز دریافت کرد که زمینه‌ساز علاقه و حضور وی در دنیای هنر گشت، به طوریکه نقش‌های روی آن قلمدان نخستین الگوهای نقاشی‌اش گشتند. ازاین‌رو با تشویق والدینش از پنج‌سالگی نزد استاد «وزیرزاده» فراگیری مبانی علمی نقاشی را آغاز کرد و دو سال شاگرد ایشان بود. در این دوران صحنه‌های زنجیرزنی و روضه‌خوانی را به تصویر می‌کشید. همچنین از درس استاد «تیکران» که در جلفا برگزار می‌شد، درزمینهٔ نقاشی طبیعت استفاده نمود. دوره شش‌ساله ابتدایی را در دبستان علمیه و به مدت پنج سال به پایان برد. در این دوره نگاره‌ای از چهره مدیر دبیرستان، فردوسی و «لرد بادن پاول» (رئیس جمعیت پیش‌آهنگی جهان) به تصویر کشید که موردتوجه معلمانش قرار گرفت و در سالن پیش‌آهنگی مدرسه نیز نصب شد.

تحصیلات استاد جواد رستم شیرازی

در سال ۱۳۱۴ وارد دبیرستان سعدی شد و تحصیلاتش را ادامه داد، سپس با گشایش هنرستان هنرهای زیبا اصفهان در سال ۱۳۱۵ وارد این مرکز آموزشی شد. وی یکی از نخستین هنرجویان این هنرستان بود و دوره‌های نقاشی ایرانی، نقشه فرش و تذهیب را گذراند. در هنرستان رشته مینیاتور را انتخاب کرد و به مدت پنج سال در این رشته آموزش دید و به‌عنوان شاگرد ممتاز فارغ‌التحصیل شد. در این زمان عیسی بهادری استادش بود و با سید ضیاءالدین امامی و عباسعلی پور صفا نیز هم‌دوره بود.
بعد از پایان هنرستان در سال ۱۳۲۰ در کنکور دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پذیرفته شد که آن زمان هنرکده دانشگاه تهران نامیده می‌شد. در هنرکده نیز از استادانی همانند: علی‌محمد حیدریان، محسن فروغی و آفتاندالیان بهره‌ها برد.
فعالیت‌های هنری استاد جواد رستم شیرازی
هم‌زمان در نمایشگاه مینیاتور اصفهان شرکت کرد و رتبه نخست را دریافت نمود. در سال ۱۳۲۲ با توجه به اینکه مقام نخست رشته نقاشی را کسب کرده بود، به مدت شش ماه بورسیه اروپا را گرفت. در این دوران بر روی سبک نقاشی‌های در انگلستان، فرانسه، هلند و ایتالیا به مطالعه پرداخت و نمایشگاه‌هایی برگزار نمود.
وی در این مدت نقشه‌های زیبایی از فرش‌های اصیل اصفهان و ایران را طراحی و نقاشی نمود که در انگلستان بجای مانده است. در این سفر با حضور در موزه‌های آنجا با آثار هنرمندان چین و ژاپن نیز آشنا گشت که این تجربه تاثیر سازنده‌ای بر کارهایش داشته است. بعد از بازگشتش به ایران برای مدت کوتاهی در کارخانه رویال کارپت طراحی نقشه فرش را بر عهده داشت و دوره کوتاهی نیز در آموزش‌وپرورش مشغول گشت.
سپس پیشنهاد همکاری عیسی بهادری، مدیر هنرستان هنرهای زیبا اصفهان را پذیرفت و در سال ۱۳۲۲ به استخدام وزارت فرهنگ و هنر درآمد. وی به مدت سی سال در این سمت انجام‌وظیفه کرد و شاگردان نامور بسیاری را نیز پرورش داد. در کنار تدریس در هنرستان در کارگاه شخصی‌اش در زمینه‌های مختلف هنری طراحی می‌کرد که طراحی فرش، تذهیب و طراحی گچ‌بری از آن جمله می‌باشد. وی بعد از تلاش صادقانه‌اش در سال ۱۳۵۴ از خدمات دولتی بازنشسته شد
وی به لحاظ شخصیتی الگوی شایسته‌ای بود و درزمینهٔ آموزش هنر نیز بلندنظرانه یافته‌هایش را به شاگردانش منتقل می‌کرد. استاد در خصوص نقش همسرش در زندگی هنری او چنین بیان می‌کند: رستم شیرازی نقش همسرش را در زندگی هنری خود چنین بیان می‌کند: «همسرم در طول زندگی هنری من بسیار کمکم کرده و درواقع زندگی را او اداره کرد تا من به امور هنری‌ام برسم و من همیشه می‌خواستم به ایشان هدیه‌ای تقدیم کنم تا این‌که پس از ۴۸ سال موفق شدم یک تابلو را که در سن ۷۲ سالگی کشیده‌ام، به ایشان تقدیم کنم.»
وی در مهروموم‌های بازنشستگی نیز به فعالیت درزمینهٔ طراحی، مینیاتور و آموزش ادامه داد تا در خرداد سال ۱۳۸۴ از دنیا رفت.

آثار استاد جواد رستم شیرازی

وی بیش از سیصد اثر مینیاتور آفریده که برخی از آن‌ها شهرتی جهانی دارند. هم‌چنین در کنار طراحی‌های هنری درزمینه برجسته‌کاری با طلا و نقره، قلم‌زنی، منبت‌کاری، معرق چوب آثاری زیبا خلق کرده است. برخی از آثار برجسته وی چنین می‌باشند:
فرش نفیس به نام «بهارستان» در مجلس شورای ملی به شکل مربع با ضلع ۱۱ متر
طراحی بخش‌هایی از نقشه‌ای تزیینی هتل عباسی
مرمت نقاشی کاخ‌های دوره صفویه اصفهان
مرمت کاشی‌های موزه چهل‌ستون در سال ۱۳۲۷
طراحی‌های گچ‌بری وی در کشورهای حوزه خلیج‌فارس به‌ویژه کویت
نگهداری اثری از وی در موزه سلطنتی انگلستان.
طراحی نقشه فرش‌های باارزشی همانند: تابلو فرش «ثارالله»
نگهداری برخی از آثارش مینیاتور در موزه هنرهای ملی ایران
نگهداری فرش‌های طراحی‌شده از ایشان در موزه هنرستان هنرهای زیبا اصفهان